De Pomsky

Perfecte huishond

Pomsky met knuffel

De Pomsky

De Pomsky is een kruising tussen Husky en een Pomeranian, dit maakt de Pomsky een perfecte huis hond. Het ras Pomsky is verdeeld in verschillende kruisingen. Deze kruisingen worden aangegeven met F1-F2-F3-F4 enz.

Pomsky Generaties

Generaties

De Pomsky kent inmiddels verschillende generaties dus wordt genoemd F1, F2, F3 en F4 Pomskys.

De F1 Pomsky is de eerste generatie Pomsky, dit is dan ook de ras zetter van de Pomsky. De F1 wordt gezien als het gezondste type in verband met het doorfokken. U heeft dan 1 Husky als moeder hond en een Pomeranian als vader hond.

De F2 is de tweede generatie Pomsky. Dit wordt gemaakt door het kruisen van een F1 Pomsky met een F1 Pomsky dan wordt dit F2 Pomsky.

De F3 is de derde generatie. Door het kruisen met F2 Pomsky keer F2 wordt dit een F3 Pomsky.

De F4 is de vierde generatie Pomsky. Door het kruisen van F3 met een F3 krijgt u een F4 Pomsky

Inmiddels zijn er ook Pomskys met een B achter de generatie bijvoorbeeld F1b of F2b. De “B” staat voor “Back cross” of wel anders gezegd terugkruisen naar een van de originele afkomst. Een Pomsky met een B kan op verschillende manieren worden gekruist.

Bijvoorbeeld: Pomsky F1b husky gekruist met een Pomsky F1 Pomsky F1b Pomsky gekruist met een Pomeranian.

Een F1b Pomsky zoals een Husky gekruist met een Pomsky zal 75 % Husky gene erven. Dit betekent dat het een Pomsky zal zijn met een zeer grootte aanwezigheid van de Husky gene. Dit zal zich uiten in zowel, karakter, energie en uiterlijk.

Een F1b Pomsky zoals een Pomsky gekruist met een Pomeranian zal 75% Pomeranian gene erven. Dit betekent dat het een Pomsky zal zijn met een zeer grootte aanwezigheid van een Pomeranian gene. Dit zal zich uiten in zowel, karakter, energie en uiterlijk.

Twee Pomskys

Gezondheid

Een goede fokker laat de ouders altijd testen op genetische afwijkingen.

De gezondheid van een F1 staat boven aan. Als de Pomsky F1 goed wordt gecontroleerd dan kunnen de volgende generaties hierop meedraaien. Bedenk wel hoe kleiner de hond wordt hoe moeilijker het is om dat ook sterk en gezond te houden. De Pomsky kent op dit moment nog geen erfelijke gebreken. Hier is de Pomsky nog te nieuw voor en te weinig feedback ook is er weinig controle en geen instantie die zich specifiek bezighoudt met de gezondheid van dit ras. Ook zijn er nog geen duidelijke fokeisen of voorwaardes. Wij hopen dat we door deze club meer inzicht krijgen en een beter Pomsky generatie krijgen, en misschien ook uiteindelijk een erkend ras.

Uiterlijke kenmerken

De F1 Pomsky heeft het meest weg van een Husky.

Vaak ziet u bij de F1 een mooi husky masker op zijn hoofd, met mooie blauwe oogjes en mooie wenkbrauwen. Het dek van de Pomsky F1 is zwart wit, grijs wit, bruin wit of helemaal wit. Dit zijn dan ook de originele kleuren afkomstig van de Husky. De F1 Pomsky kan zowel een korte Husky vacht krijgen als een pluizige Pomeranian vacht. Ook zal de Pomsky 90 procent een krulstaart dragen.

F2, F3 en F4 Pomskys komen voor in vele kleuren dit komt omdat de genen van de Pomeranian meer kleuren kent dan de Husky en sommige kleuren zijn dominanter dan andere kleuren. Hierdoor kan het zijn dat het mooie Huskymasker verdwijnt. Geen wenkbrauwen of blauwe ogen heeft. Dit hoeft overigens niet zo te zijn want een goede fokker probeert natuurlijk het mooie en unieke uiterlijk wat de Husky bij zich draagt door te geven in het generatie proces. Het kan dus ook goed zijn met de juist combinatie dat de F2 Pomsky een mooi Husky masker draagt en ook blauwe ogen heeft. Het draagt vaak een krulstaart. De vacht is vaak overheersend van de Pomeranian, dit is een pluizig vacht maar er zijn ook enkele met een korte Husky vacht.

Gedrag en kenmerken

De Pomsky F1 is vaak een energieke hond, houdt erg van aandacht en is een echte allemans vriend.

De Pomsky kent niet 1 baas maar iedereen is leuk en interessant. Afhankelijk van de genen die overheersen bij de Pomsky ‘Husky of ‘Pomeranian ‘zal het karakter zicht vormen. Dit kunnen dus twee verschillende karaktereigenschappen worden. Bijvoorbeeld: De ene is een echte graver en de andere helemaal niet ,de ene is een echte zwemmer en de andere wil niet zijn pootjes nat maken, de ene zal huilen en de andere zal blaffen of zelfs een combinatie van beide. De ene vindt het helemaal niet erg om een paar uur alleen te zijn en de andere heeft daar wel veel moeite mee. De Pomsky kan goed loslopen met de juiste opvoeding, het zijn zeer intelligente honden die onwijs snel zullen leren en begrijpen. U kunt de Pomsky van alles aanleren in een hele korte tijd. Let hierbij wel op, omdat de Pomsky zo slim is zal hij zelfs dingen kunnen leren zonder dat u daar zelf van bewust bent. De Pomsky heeft de helft van het energielevel van een Husky hierdoor is het een prima huishond die gemakkelijk op de bank kan liggen lekker zal genieten van knuffels en aandacht. Het is ook een prima hond om mee te kunnen fietsen, joggen, wandelen en andere sportieve activiteiten mee doen. Over het algemeen is de Pomsky een lieve en sociale speelse huishond.

De Pomsky F1 zal ongeveer tussen de 30 en de 45 centimeter worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de ouders. De moeder hond een Husky die van oorsprong tussen de 40 en 53 centimeter kunnen zijn en een gewicht kan hebben van 15 t/m 27 kilo En de vader hond een Pomeriaan die van oorsprong tussen de 20 tot 30 centimeter en 2 t/m 5 kilo kan zijn.

De Pomsky F2 & F3 & F4 zal ongeveer tussen de 20 en 45 centimeter worden. Deze zullen ongeveer tussen de 4 en 15 kilo wegen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de voor ouders opa, oma, vader en moeder van de Pomsky. Over het algemeen is een F2 t/m F4 generatie niet veel verschillend van de F1 op een paar dingen na. De bewegingen die een kleine hond nodig heeft is natuurlijk minder dan van een grote hond. Het karakter van een Pomsky met meerdere generaties kunnen meer overnemen van de Pomeriaan dan van de Husky. Denk daarbij bijvoorbeeld aan blaffen in plaats van huilen.

Icon Nijssen Media